Qəhvənin ən təsirli faydalarından biri ayıqlığı və diqqəti artırmaq qabiliyyətidir. Tərkibindəki kofein mərkəzi sinir sistemindəki aktivliyini artıraraq, oyanıqlıq hissi yaradır. Kofein həmçinin beyində müəyyən nörotransmitterlərin salınmasını artıraraq konsentrasiyanı və reaksiya sürətini artıra bilər.
Ancaq qəhvənin təsiri fərddən fərdə görə dəyişə bilər. Bəzi insanlar kofeinə daha həssas ola bilər və bir fincan qəhvə ilə yuxularını qaçırda bilsələr də, digərləri daha çox miqdarda kofein istəyə bilər.
Bundan əlavə, qəhvə istehlakının bir sıra digər potensial sağlamlıq faydaları var, lakin bu, hər kəsə eyni dərəcədə tətbiq edilə bilər:
1.Antioksidantlar: Bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə aparan antioksidanlar ehtiva edir. Bu antioksidanlar hüceyrə zədələnməsi riskini azalda bilər.
2.Parkinson xəstəliyi: Müntəzəm qəhvə qəbulu Parkinson xəstəliyi riskini azalda bilər.
3.Tip 2 Diabet: Bəzi tədqiqatlar əsasən, qəhvə içmək tip 2 diabet riskini azalda bilər.
4.Qaraciyər Sağlamlığı: Qaraciyər sağlamlığını qoruya və sirozun qarşısını ala biləcəyi düşünülür.
5.Depressiya riski: Bəzi tədqiqatlara əsasən müntəzəm qəhvə depressiya riskini azalda bilər.
Bununla belə, daha çox kofein istəyinin mənfi təsiri xüsusi yorğunluq, narahatlıq və mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Qəhvəni balanslı şəkildə qəbul etmək vacibdir. Sağlamlığınıza və fərdi dözümlülüyünə görə ən uyğun qəhvənin qəbuluna diqqət yetirmək məcburidir.